Polyethyleen : algemeen
Vanuit aardolie of aargas wordt via het raffineren het gas ethyleen gewonnen. Dit gas kan gepolymeriseerd worden tot plastic, dit is het aaneenschakelen van ethyleenmoleculen in lange reeksen. Na polymerisatie verkrijgt men het product polyethyleen, dat geleverd wordt aan plastic verwerkende bedrijven in korrelvorm. Deze korrel wordt dan bij de producenten gesmolten teneinde de plastic haar finale vorm te geven. Binnen de polyethyleenfamilie bestaan heel wat varianten zoals LDPE, MDPE, HDPE, LLDPE, mLLPDE, ....
LDPE
LDPE staat voor lage dichtheid polyethyleen en heeft een dichtheid van 921 KG/M³. Het wordt ingezet voor sterke en soepele gebruiksartikelen, zoals schroefdoppen en deksels. Bij de extrusie van folies wordt LDPE voornamelijk gebruikt voor het produceren van transparante, heldere en glanzende folie.
HDPE
HDPE staat voor hoge dichtheid polyethyleen en heeft een dichtheid van 950 KG/M³. Het wordt ingezet voor sterke en stijve gebruiksartikelen zoals wasknijpers en flacons. Bij de extrusie van folies wordt HDPE voornamelijk gebuikt voor het produceren van heel dunne folies die knisperig aanvoelen, de folie is echter niet transparant, maar melkachtig. Men kan het aspect vergelijken met kalkpapier.
Extrusie
Polyethyleen folie wordt geproduceerd door polyethyleenkorrels te smelten à circa 200°C en ze samen met perslucht door een circelvormige matrijs te blazen. De folie stijgt dan als een ballon van folie omhoog. Na afkoeling knijpen walsen de folie plat tot een dubbele laag, waarna het wordt opgerold en gereed is voor verdere verwerking.
Additieven
Om aan de folie extra eigenschappen toe te kennen kan men tijdens de extrusie additieven toevoegen. Typische eigenschappen die men aan folies toevoegt zijn : inkleuren van folies, anti-statisch maken van de folie, UV-bestendig maken van folies, het manipuleren van de glijdingscoëfficient van de folies, het degradeerbaar maken van folies, het brandveilig maken van folies, .....
Ecologie
Polyethyleen is vanuit het milieu gezien een van de meest vriendelijke materialen :
- Het is een zuinige grondstof : voor de wereldproductie wordt slechts 1% van de totale productie aardgas en aardolie gebruikt.
- De fabricage is schoon en doelmatig : de uitstoot van gevaarlijke stoffen is minimaal
- Het is uitermate geschikt voor hergebruik : men kan het onbeperkt smelten en opnieuw gebruiken
- Wanneer het niet meer kan hergebruikt worden vormt het een hoogwaardige brandstof voor de energievoorziening